Elogiu post-mortem: Complexului Sportiv Delta i se va atribui numele de Complexul Sportiv Delta – Gheorghe Iamandi!

Odihnească-se în pace Gheorghe Iamandi! Fostul mare fotbalist, prietenul meu drag, a trecut la cele veșnice pe 6 februarie 2024, cu două luni înainte să împlinească 67 de ani.

Chiar dacă este efectul unui an electoral, este de apreciat faptul că la inițiativa unor consilierii locali în frunte cu primarul municipiului Tulcea, printr-o Hotărâre de Consiliu Local, Complexului Sportiv Delta i se va atribui numele de Complexul Sportiv Delta – Gheorghe Iamandi.

O inițiativă care vine, ca multe altele, post-mortem, în timp ce în timpul vieții cel care a trecut în neființă nu a simțit când avea mai mult nevoie, gesturi de apreciere și sprijin moral în momente de grea încercare, când acesta se lupta cu o boală necruțătoare.

Și eu împreună cu microbiștii fotbalului tulcean și național, cei care l-am condus pe ultimul drum acum trei săptămâni pe Gheorghe Iamandi, apreciem această inițiativă, chiar dacă gestul este târziu. Veșnică pomenire, odihnească-se în pace!

Conform presei tulcene, “lui Gheorghe Iamandi fotbalistul retras din activitate i s-au făcut multe nedreptăți. A fost vreme de aproape trei decenii ”paltonul de vreme rea” (așa cum îi plăcea să glumească) pentru echipele reprezentative ale fotbalului tulcean că s-au numit FCM Delta, Șantierul Naval sau FC Delta… Când nu erau bani, ”nea Gică” era cel mai bun antrenor! Când exista buget, antrenorii străini de Tulcea erau cei mai buni… Nedreptatea care i s-a făcut vreme de circa trei decenii nu se spală cu un nume dat unui stadion ci e doar o palidă consolare pentru familia care i-a fost mereu un model. Gheorghe Iamandi, ca și mulți alți sportivi sau oameni emblematici ai Tulcei, ar trebui apreciați mai mult în timpul vieții, nu după!”- menționează pe site-lul  https://infotulcea.ro/stadionul-delta-va-purta-de-azi-si-numele-fostului-fotbalist-gheorghe-iamandi/ infotulcea.ro.

Noi dinamoviștii, apreciem chiar și acest gest post-mortem. Noi, câinii roșii, ne respectăm CÂINII ȘI EROII, CARE AU FOST IDOLI PENTRU NOI și considerăm un elogiu adus îngerului nostru, un gest de apreciere și respect post-mortem pentru fostul fotbalist Gheorghe Iamandi. Gheorghe Iamandi a ținut vii tribunele stadionului care de azi îi va purta, numele.

Să ne reamintim cariera marelui fotbalist, să nu uităm, să-i pomenim realizările! Odihnească-se în pace Gheorghe Iamandi!
Gheorghe Iamandi și-a început cariera profesionistă la FC Delta Tulcea, unde a evoluat în 40 de meciuri și a marcat 34 de goluri, până în toamna anului 1979.
În acești ani a jucat fotbal atât în divizia A, cât și în divizia B și C, marcând în total, 76 de goluri în 190 de apariții.
Astfel, în anul 1978 a fost declarat golgheterul campionatului diviziei C, cu 38 de goluri marcate, iar în anul 1979 a fost declarat golgheterul campionatului diviziei B seria 1, cu 22 de goluri marcate.
A ajuns în Divizia A la sfârșitul anului 1980, atunci când a fost transferat la clubul F.C. Scornicești.
În aceeași Divizie a jucat la cluburile Dinamo București, F.C. Târgoviște, F.C. Bacău și Petrolul Ploiești, acumulând peste 144 de meciuri și 42 de goluri marcate.
În anul 1984 a jucat în semifinala Ligii campionilor cu echipa Dinamo București, împotriva echipei engleze Liverpool.
S-a alăturat clubului nostru în celebrul sezon 1983-1984, unde a și intrat pe teren în minutul 77 al returului cu Liverpool, în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. A marcat 5 goluri pentru Dinamo București în cele 19 partide în care a jucat.
Tot alături de Dinamo București a câștigat campionatul și Cupa României în 1984.
În iunie 1986 a revenit la clubul Delta Tulcea, acolo unde a activat până la sfârșitul anului 1989. Începând cu 1990 a devenit antrenor, activând la clubul Delta Tulcea.
Cu 190 de meciuri jucate în diviziile A, B și C, are un palmares de 76 de goluri marcate, din care 34 pentru Delta Tulcea.
Cariera de jucător și-a încheiat-o acolo unde a și început-o: la FC Delta Tulcea în 1989, aceeași și singura echipă unde a luat loc și pe banca tehnică, în perioada 2011-2013.
Un câine de neuitat, respect și elogiu pentru legenda noastră “vie”! Dumnezeu să-l odihnească în pace pe nea Gică Iamandi!

Surse/Foto: infotulcea.ro; ziaruldeltatulcea.ro; arhiva personală Gheorghe Graur; facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyrighted Image