La mulți ani, Mister Mircea LUCESCU! Cel mai titrat antrenor român împlinește 79 de ani!

La mulți ani Mister Mircea Lucescu!! 29 iulie este o zi de sărbătoare pentru întreg fotbalul românesc.

Mircea Lucescu, cel mai titrat antrenor român din toate timpurile, cu titluri de campion obţinute în Ucraina, Turcia şi România, împlineşte 79 de ani!

Mircea Lucescu s-a născut la 29 iulie 1945. În principal a evoluat la Dinamo, unde a obţinut cele mai mari succese din cariera de jucător: cinci titluri de campion al României (1964-1965, 1970-1971, 1971-1972, 1974-1975, 1976-1977) şi o Cupă a României (1967-1968).
Şi-a încheiat cariera de jucător la Corvinul Hunedoara (1977-1982), iar în acelaşi timp a început şi activitatea de antrenorat.
A reuşit, chiar din primul an, promovarea în Divizia A, pentru ca în anii următori să se claseze pe locul 3 în prima divizie.
El a fost selecţionat de 70 de ori în prima reprezentativă a României, fiind căpitanul acesteia la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic 1970.
Mircea Lucescu a fost din toamna anului 1981 până în 1986 antrenorul echipei naţionale a României, cu care a reuşit calificarea la Campionatul European din 1984. A început campania de calificare la Campionatul European din 1984 cu o victorie contra Ciprului. Pe stadionul „Corvinul” din Hunedoara, 15.000 de spectatori au urmărit victoria cu 3-1 a României și golurile marcate de Văetuș, Cămătaru și Boloni. A urmat victoria cu 2-0 în fața Suediei (goluri Ioan Andone și Michael Klein) și egalul 0-0 de pe „Artemio Franchi” cu Italia lui Vicenzo Bearzot care îi avea pe teren, printre alții, pe Zoff, Gentile, Baresi, Conti și Paolo Rossi. Returul cu italienii s-a jucat pe „23 august” din București și a însemnat o victorie cu 1-0 în fața a 80.000 de oameni, gol Boloni. România a pierdut apoi cu Cehoslovacia, 0-1, cu care a făcut și un egal, dar a câștigat cu același scor contra Suediei și Ciprului și s-a calificat la turneul final de pe primul loc în grupă. A fost prima calificare din istoria echipei naționale a României la un turneu final de european. Artizanul primei calificări din istoria României la un Campionat European!
L-a promovat la echipa națională pe cel mai mare fotbalist român! Cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor a debutat la echipa națională la doar 18 ani în mandatul lui Mircea Lucescu. În plină campanie de calificare la Euro 1984, antrenorul l-a folosit pentru prima dată pe Hagi la naționala mare pe 10 august 1983, într-un meci amical disputat la Oslo contra Norvegiei. În partida încheiată 0-0, Gheorghe Hagi a fost titular pe „Ullevaal” și a impresionat făcându-i pe cei de la ziarul „Sportul” să titreze: „Hagi este principalul câștig al meciului cu Norvegia”. Mutarea lui Lucescu a fost cu atât mai curajoasă cu cât, după cum a mărturisit însuși Hagi, promovarea a venit direct de la juniori. Gică Hagi nu a fost convocat nici măcar o singură dată la naționala de tineret, nu a jucat niciun minut acolo până la convocarea primită de la Lucescu. „Și-a pus amprenta pe cariera mea de la început. M-a promovat de la juniori la echipa mare, știa să mă motiveze. În anumite momente e important să știi să motivezi un jucător, să stai lângă el și să știi cum să-l provoci„, își aduce aminte Hagi.
A antrenat-o pe Dinamo Bucureşti, formaţie la care a câştigat un titlu naţional (1989-1990) şi două Cupe ale României (1985-1986 şi 1989-1990), obţinând şi o calificare în semifinalele Cupei Cupelor (1990).
Beşiktaş în 2002-03, din 2003 antrenează echipa ucraineană Șahtior Donețk cu care a câștigat campionatul în Ucraina. Câștigător al Cupei UEFA în anul 2009 cu echipa sa Șahtior Donețk pe care o antrenează din anul 2004. A fost ultima finală a cupei UEFA, ea transformându-se în Europa League.
În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, „în semn de apreciere pentru participarea la Turneul Final al Campionatului Mondial de Fotbal din anul 1970 din Mexic și pentru întreaga activitate”.
În vara anului 1990, a plecat în Italia, unde a antrenat echipele Pisa, Brescia şi Reggiana. Apoi, în 1997, a revenit în România, fiind numit antrenorul echipei Rapid Bucureşti, cu care a câştigat, în 1998, Cupa României.
La 30 noiembrie 1998, a fost instalat antrenor principal la Internazionale Milano, fiind însă demis după câteva luni (martie 1999). A revenit la Rapid, reuşind să câştige campionatul, ediţia 1998-1999.
Din vara anului 2000 până în 2002, Mircea Lucescu a fost antrenorul lui Galatasaray Istanbul, cu care a câştigat Supercupa Europei (2000) şi campionatul Turciei (2002). În vara anului 2002, a trecut la Beşiktaş, reuşind, în primul an, câştigarea campionatului.
La 16 mai 2004, Lucescu a preluat echipa ucraineană Şahtior Doneţk. Sub conducerea lui Lucescu, Şahtior a cucerit opt titluri de campioană naţională (2005, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014), cinci Cupe ale Ucrainei (2004, 2008, 2011, 2012, 2013) şi şapte Supercupe (2005, 2008, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015), dar mai ales Cupa UEFA, câştigată în 2009, după finala cu Werder Bremen (2-1). Rămâne în istorie drept ultimul câștigător al Cupei UEFA

În 2013, Mircea Lucescu a devenit cel mai longeviv antrenor din istoria clubului ucrainean de fotbal, iar în 2014 a fost desemnat pentru a opta oară cel mai bun antrenor din Ucraina.
După plecarea de la Şahtior, Lucescu a antrenat-o pe Zenit Sankt Petersburg timp de un sezon, iar apoi a fost timp de aproape doi ani selecţioner al Turciei.
La 22 mai 2009, Mircea Lucescu a primit, din partea preşedintelui României, Ordinul Naţional ”Crucea României” în grad de Cavaler, ”în semn de înaltă apreciere a întregii activităţi fotbalistice şi a performanţelor obţinute ca antrenor.
El figurează între primii 100 de antrenori ai lumii (locul 41) din primul deceniu al secolului XXI (2001-2010), conform clasamentului stabilit de către Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS).
France Football l-a plasat pe locul 41 în clasamentul celor mai buni antrenori din istoria fotbalului.
”IL Luce” este în top 3 cei mai buni antrenori
Mircea Lucescu este al doilea cel mai titrat antrenor din istoria fotbalului, cu 35 de trofee în vitrină, la egalitate cu Pep Guardiola, tehnicianul celor de la Manchester City. Primul loc este ocupat de Sir Alex Ferguson, care a reușit să-și adjudece 49 de titluri, cele mai multe dintre ele la Manchester United (38 de trofee).
Cheia succesului,  lui Mircea Lucescu!
 Declarații și impresii,culese de la mari fotbaliști ca:
Viaceslav Șevrciuk căpitan al minerilor de pe Don:
,,Lucescu e fenomenul care a inceput să construiască imperiu de la Donețk , și ne-a inmaculat mentalitatea de de  învingător(….)
Nu accepta nici măcar la antrenamente meciul egal, era un dezastru.,, A fost dictatorul nostru,,
El e MIRCEA Lucescu omul care a reînviat fotbalul , îmbinând cu o pasiune niciodată înșelată.
MIRCEA LUCESCU este, indiscutabil cel mai cult antrenor al nostru, cult in sensul sportiv, un model pentru care discipolii săi s-au dovedit, adesea  a fi prea mici.
MIRCEA LUCESCU este omul care califică  națională la Euro’ 1984, după 20 de ani de secetă,și-a dus-o pe DINAMO  in semifinalele si sferturile, Cupei cupelor 1988 si 1990.
Lucescu a reînviat clubul din Giulesti prin titlurile castigate in 1998-1999 dar si o cupa in 1997 iar Șahtiorului i-a redat gloria pierdută in duelul cu rivala Dinamo Kiev. Lucescu spunea că,, un antrenor nu trebuie doar să facă antrenamente,el trebuie să fie un adevărat părinte, și să știe cum să-și educe jucatorii,, .
GICA POPESCU povestește ,,Real Madrid nu câștigase  niciodată Supercupa Europei și în anul acela ,aceștea îi trasferase pe FIGO, asta nu ia ajutat, prea mult.
Nea Mircea  a pregătit impecabil partida . Un strateg  uriaș si foarte , foarte serios.Ne-a pus o înregistrare  cu adversarii noștri!
Până la el nu se întâmplase  asa ceva! Turcii din echipă începuseră să-l urască. Cum noi am câștigat 4 campionate o cupa si Supercupa Europei și tu vii acum sa ne ții în  fata televizorului?
Nu erau obișnuiți cu astfel de pregatire impusă de Mircea Lucescu!
Că jucam cu ultima clasată ori prima pentru el era tot una!
Ăsta era nea Mircea de-o seriozitate nemaipomenită, însă  un tip profund! Din pacate nu-ți spunea niciodată in față, ceea ce credea despre tine…”
“Il Luce”, a făcut cariera  in Turcia si Ucraina, unde a cucerit, tot ce era de cucerit!
MARIN DRAGNEA spunea:,,Lucescu a fost cel mai bun antrenor cu care am lucrat ! Foarte riguros,diplomat, pregătea cu minuțiozitate  orice detaliu, întocmea fișe pentru fiecare jucător de la adversari si apoi stătea  cu noi ore intregi devorba individual si cu echipa.Tactica lui consta într-o  posesie prelungită, pentru a enerva și obosi adversarul repede, urmată  de schimbarea rapidă  a direcție in zona in care ne puteam asigura superioritate!
RODION Camataru spunea: Mircea Lucescu este factorul la echipă, cred ca si cheia de la magazie o ținea la el. Nimic nu-i scăpa, un tip foarte inteligent si pasionat.Facea fise complete la fiecare adversar, așa că știam ce calități  si ce defecte are fundașul cutare ,ori atacantul cutare cum trebuie sa fie marcat muncea enorm de mult, dar nu sa plans niciodată!,,,
NAE Ungureanu – ,,Stia sa vorbească cu noi, sa ne apropie. Imi aduc aminte ca în  cantonament la nationala, ba in Poiana , ba la Bistrița la nea Jean , ne dadea câteodată liber. Seara ne îmbâtam  rau de tot, însă a doua zi dimineața ne lua cu binișorul, nu ne certa că, am rupt hățurile se vede ca a fost si el fotbalist și înțelegea situația”.
  
Lucescu a fost întrebat dacă performanța realizată de elevii lui Edi Iordănescu se poate compara cu rezultatul obținut de „tricolori” la Campionatul Mondial din 1994. Atunci, România a ajuns până în sferturi, acolo unde a fost eliminată de Suedia. Mircea Lucescu este de părere că generația 2024 trebuie să-și conceapă propria istorie și să nu se gândească la ceea ce a realizat naționala în trecut.
Mircea Lucescu, despre calificarea României în optimile Euro 2024: „E dificil să spun”.
„Şi echipele de club vor profita de evoluţiile şi performanţa echipei naţionale. Au demonstrat că se poate, dincolo de tot pesimisul care i-a înconjurat în anii trecuţi.
E un echilibru incredibil. Ce s-a întâmplat acum cu grupa noastră, e istorie! Toate echipele cu acelaşi număr de puncte. (n.r. – poate fi eliminată Olanda?) Da, de ce nu! Entuziasmul care este la echipa naţională, determinat de prezenţa suporterilor români, înseamnă mult.
Nu cred că există vreo echipă naţională cu o astfel de susţinere în Germania. În finalul competiţiei vor conta mult jucătorii de rezervă, pot fi decisivi.
În acest moment, Mircea Lucescu este perceput drept unul dintre cei mai buni antrenori din fotbalul mondial. Prestigioasa publicație FourFourTwo l-a plasat pe antrenorul român pe locul 23 într-un top al celor mai buni 50 de antrenori din lume. „În vârstă de aproape 70 de ani – antrenorul român al deceniului și cel mai în vârstă din top – Lucescu a ajuns la Donețk în 2004 după mai multe experiențe în țara natală, Turcia și Italia. A câștigat imediat titlul și cupa, la acel moment doar al doilea titlu din istoria lui Șahtior”, au scris jurnaliștii care nu au lăsat deoparte nici calitățile care îl scot în evidență pe Lucescu. „De-a lungul anilor, antrenorul s-a dovedit a fi inovativ, flexibil și pragmatic în egală măsură, principala lui fiind alegerea potrivită a felului în care să gestioneze meciurile importante, dar și faptul că a știut să îi facă pe jucătorii importanți să formeze un grup”. FourFourTwo încheie printr-o descriere importantă și inutil de tradus: „He’s not old-school, just all class”.
Surse/Foto: gsp.ro; fanatik.ro; tikitaka.ro; prosport.ro; sport.ro; wikipedia; arhiva personală G.Graur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyrighted Image