Deniz Giafer, noua speranță din apărarea lui Dinamo!

Născut la Constanța pe 11 mai 2001, Deniz Giafer este noua speranță din centrul apărării lui Dinamo. Puștiul cu origini tătare, este de la 8 ani la echipa din Ștefan cel Mare, dar a debutat abia în acest sezon.

Cum anticipam, interdicția la transferuri ne-a obligat să folosim mulți tineri în startul sezonului și era de așteptat să se remarce cei cu evoluții bune. Unul dintre ei este Deniz Giafer, care s-a descurcat bine în compartimentul defensiv, o zonă cu multe probleme pentru echipa noastră.

S-a remarcat încă de la primul meci cu Voluntari, pe care l-am câștigat acasă cu 3 – 2. Chiar dacă nu este foarte înalt pentru un fundaș (1,82 de metri), compensează cu agilitate, viteză dar și cu capacitatea de a pasa eficient.

A arătat multă maturitate și de aceea a rămas titular în următoarele meciuri, Ehmann fiind și el o soluție de la meciul cu Clinceni. De asemenea, a fost al 7-lea într-un top al fundașilor centrali după meciul cu Clinceni, având un index InStat de 260 dintr-un total de 39 de stoperi ai Ligii 1.

Deniz Giafer a vrut să se lase de fotbal la 18 ani, datorită faptului că nu credea că o să îi mai vină șansa la prima echipă, fiind și în ultimul an de juniorat la acel moment.

Gabi Răduță, fostul șef de la copii și juniori al lui Dinamo, i-a realizat portretul lui Giafer într-un material pentru GSP:

Este un băiat foarte cuminte, punctual, de bun simț, foarte critic cu el când nu făcea un joc bun. Este sufletist, are mentalitatea bună. Zici că joacă de 5-6 ani în Liga 1, arată o mare siguranță”.

„Deniz Giafer este de la 8 ani la Dinamo. Din păcate, din cauza tâmpeniilor și tămbălăului ce-a fost la club, acum doi ani a cochetat cu ideea de a se lăsa de fotbal, asta se întâmpla când a intrat în ultimul an de juniorat. Serios. Când a văzut ce este la club, a vrut să se apuce de altceva, a considerat că nu va primi nicio șansă. Am vorbit mult și cu el, și cu tatăl său, să aibă răbdare.

«Cum o să ți se ofere șansa, n-o să mai ieși din echipă!», i-am transmis. A avut și noroc, nu doar răbdare, însă uite că s-a împlinit promisiunea mea.

Pentru câteva luni, la 17-18 ani, Giafer a mers la Voluntari, de fapt, a vrut să se transfere acolo, dar nu l-am lăsat eu. Am ținut cu dinții să nu plece de la Dinamo, am dialogat mult cu tatăl lui.”

La 16 ani, Giafer a fost foarte aproape de un transfer la Benfica Lisabona, o mutare în care era implicat și al junior, Alexandru Mitracu. Ulterior, doar cel din urmă s-a transferat acolo, pentru că cele două cluburi nu s-au înțeles la ultimele detalii. Totuși Giafer nu a fost dezamăgit, ci a muncit mai mult pentru a ajunge la prima echipă.

A jucat 9 meciuri în acest sezon de Liga 1, dar pare cea mai bună soluție U21 la acest moment din echipă. Spun la acest moment, pentru că evoluțiile acestor tineri oscilează. Ar avea multe de învățat de la Pinto, cu care cred că va forma un cuplu bun în apărare și are și vârsta propice pentru a se remarca. Are și o pasă de gol, dar și un cartonaș roșu încasat cu CSU Craiova.

În ciuda evoluțiilor mai puțin convingătoare din meciul de la Craiova și cel cu FCSB, Bogdan Lobonț l-a ales în lotul naționalei U20, iar Giafer a răsplătit încrederea acordată cu un gol marcat împotriva Cehiei U20. Mai mult decât atât, el a jucat tot meciul, terminând partida cu banderola de căpitan pe braț.

Chiar dacă a avut și evoluții mai puțin bune, putem spune că pentru un puști venit de la Dinamo B, Deniz Giafer s-a integrat bine în prima echipă. Este de remarcat diferența masivă dintre Liga a 3-a și Liga 1, deci evoluțiile sale ar trebui să fie din ce în ce mai bune în viitor. Acesta a fost primul său sezon în primul eșalon, deci cu mai multă experiență și meciuri în picioare Deniz Giafer poate deveni un jucător de valoare.

Important este să privim situația pe termen lung și să nu criticăm inutil un tânăr cu potențialul lui. Greșelile făcute sunt cauzate de o lipsă a experienței, nu de lipsa de determinare, pasiune sau potențial.

Giafer este un jucător crescut la noi, în Ștefan cel Mare și deși a arătat că merită să fie titular, el trebuie să evite stagnarea atât de întâlnită în rândul tinerilor fotbaliști. Ținând cont de transferurile recente, Giafer are, în sfârșit, jucători care pot avea rolul de model pentru el: Torje, Filip, Matei, Nica.

Una dintre dovezile creșterii sale ca jucători este cota la care a ajuns la 150.000 de euro pe site-ul Transfermarkt, după ce inițial era de 10.000 de euro.

Dinamo are mare nevoie de jucători tineri talentați care să facă diferența, pentru că pot salva clubul cu un eventual transfer pe o sumă bună de bani. Să sperăm că va munci și mai mult și va rămâne cu picioarele pe pământ.

Mult succes în continuare, Deniz Giafer!

Surse foto: instagram.com/ dinamobucurestiofficial; facebook.com/FCDinamoOfficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyrighted Image