Vasile Anghel, președintele perioadei de glorie pentru Dinamo!

Vasile Anghel (22.11.1937 – 12.09.2014), absolvent al Facultăţii de Drept din Bucureşti (1963), al cursului postuniversitar de Relaţii Internaţionale (1965) şi al Institutului de Drept Comparat al Universităţii din New York (1969), este personalitatea de care se leagă cea mai importantă performanţă europeană a clubului din “Ştefan cel Mare”. A fost vice-preşedinte al clubului Dinamo şi şef al secţiei de fotbal, funcţie pe care a ocupat-o pînă la sfârșitul anilor ’80. A fost președintele secției de fotbal la Dinamo între anii 1980 și 1988.

Ca oficial, performanţele fostului atacant sunt remarcabile şi demne de invidiat.

Vasile Anghel și trofeele cucerite la Dinamo

Cu Anghel la “timonă”, câinii roşii au câştigat trei titluri de campioni consecutiv (n.r. 1981-1982, 1982-1983, 1983-1984), două cupe ale României (n.r. 1981-1982 şi 1983-1984) şi au reuşit să ajungă în “careul de aşi” ai celei mai importante competiţii dintre cluburi: Cupa Campionilor Europeni. 

În ediţia ‘84, DINAMO Bucureşti reuşea cea mai mare performanţă europeană, “atingând” semi-finalele Cupei Campionilor Europeni.

Peste 150 de partide a jucat Vasile Anghel la nivelul primelor două eşaloane.

4 titluri de campion are Anghel cu DINAMO, 3 ca preşedinte al secţiei de fotbal şi unul ca jucător. 

3 cupe ale României a câştigat buzoianul, una ca jucător şi două ca şef al secţiei de fotbal. 

6 este numărul echipelor la care a evoluat Anghel: LOCOMOTIVA CFR Buzău, VOINŢA Bucureşti, PROGRESUL Bucureşti, DINAMO Bucureşti, PETROLUL Ploieşti şi METALUL Buzău.

Vasile Anghel, fostul președinte al clubului de fotbal Dinamo din anii ’80, a făcut dezvăluiri incendiare despre personajele din fotbalul românesc de dinainte de Revoluție.

Mâna dreapta a lui Tudor Postelnicu, Anghel a povestit episoade neștiute: amintirile unui om cu părul alb, ajuns la 76 de ani.

În 2014, bărbatul un pic adus de spate era Vasile Anghel, fostul fotbalist cu aproape 100 de prezențe pe prima scenă a fotbalului românesc. 

Vasile Anghel a fost președinte la Dinamo între anii 1981 și 1988, într-o perioadă considerată de mulți cea mai bună din istoria clubului din “Stefan cel Mare”.

Vasile Anghel, fost jucător la Dinamo 

La 25 de ani, după ce bifase deja patru selecții la echipa națională a României, Anghel s-a lăsat de fotbal pentru școală.

“Puțini știu că sunt primul fotbalist român care a jucat în America. În anii 60 am urmat cursurile Institutului de Drept Comparat al Universității din New York. Îmi aduc aminte ca bursă oferită era de 200 de dolari, bani din care erau opriți 80 de dolari pentru cămin. M-am dus la echipa unui coleg grec. Nivelul era de județeană și aveam primă 10 dolari de meci jucat, plus alți 10 dolari de gol marcat. La un joc am dat o căruță de goluri de am primit 100 de dolari”, rememora Anghel anii în care a studiat în SUA, o perioadă în care românii reușeau cu greu să treacă Dunărea spre Vest.

Episoade care i-au marcat cariera de conducător de club!

Dinamovistii s-au întors de la Hamburg, după calificarea în fața campioanei Europei din 1983.

În anii 80, Vasile Anghel a primit funcția de președinte la Dinamo. Onoarea de a conduce un club de un asemenea nivel a fost oferită de Tudor Postelnicu, unul dintre cei mai importanți oameni din acei ani, fostul șef al Securității Statului, dar și Ministru de Interne. “Când m-a pus Tudor Postelnicu președinte la Dinamo, în iarna lui 1981, mi-a spus ca avem o echipă de gloabe și trebuie schimbați toți. L-am rugat un singur lucru, să mă lase să lucrez și eu cu gloabele în retur. În iarnă, Dinamo era pe locul opt, însă am terminat sezonul pe doi. După acel retur, până și Ion Marin, “Săpăligă”, a ajuns la națională”, spunea Vasile Anghel încercat de o mândrie îndreptățită.

“Victoria urma să- i ia locul lui Dinamo!

Anghel făcea o dezvăluire uluitoare legată de gândurile celor de la Securitate: “In mod cert, dacă nu venea Revoluția, Victoria lua locul lui Dinamo”.

Vasile Anghel a oferit un interviu după victoria lui Dinamo în fața lui Inter MIlano 1981. Lângă el era marele Sandro Mazzola. 

Fost elev al lui Ilie Oana la Petrolul, omul în vârstă de 76 de ani a povestit și de felul în care Valentin Ceaușescu, dar și Postelnicu în unele cazuri, se băgau peste antrenori, chiar și la alcătuirea echipei: “Valentin Ceaușescu se implica la Steaua. Era de un fanatism exacerbat. Avea pretenție că era un cunoscător. Credea că se pricepe și nu prea mai asculta de profesioniști. Singurul care putea să-l mai țină în frâu era nea Ion Alecsandrescu. Față de el mai avea un fel rușine. Și la Dinamo se băga Postelnicu”, recunoaștea Anghel practicile dictatorilor comuniști, împrumutate, în capitalism, de mulți din patronii din Liga 1.

“Eu l-am adus pe Lucescu la Dinamo. Avea o plăcere nemărginită să fie casier-șef!”

Mircea Lucescu a fost ajutat de Vasile Anghel pentru a face schimbul de generații care a pus capăt dominării rivalilor din Ghencea. 

În anii 80, în mandatul de președinte al lui Vasile Anghel la Dinamo, “câinii ” au reușit să câștige trei titluri de campioni ai României, două cupe și să realizeze cea mai importantă performanță din istoria clubului în cupele europene, semifinala CCE din 1984.

Apoi, în 1990, după dominația Stelei, formația din Ștefan cel Mare a făcut un schimb de generații perfect, iar echipa pregătită de Mircea Lucescu a fost desemnată a fi printre cele mai valoroase din toata istoria fotbalului românesc. “Mircea Lucescu se laudă că i-a crescut și i-a descoperit pe toți fotbaliștii pe care i-a adus de la Corvinul. Nu este adevărat! Ei au fost crescuți de Pătrașcu, un mare specialist în juniori. Lucescu a avut meritul că i-a preluat și a avut grijă să meargă mai departe.”

“Eu l-am adus pe Mircea Lucescu la Dinamo. Au fost persoane de la Dinamo care mi-au spus să fiu atent că este foarte dificil, că face mofturi, dar le-am transmis direct: “Așa era, Lucescu era foarte dificil, pretențios de maniera în care el dorea să le facă pe toate: de la magazioner, antrenor, șef de club, casier-șef, ultima parte fiindu-i cea mai dragă! Nimic nu i-a scăpat, iar foarte multă lume l-a calificat lacom, avar. Eu le-am spus că nu e lacom sau avar, e iubitor de bani!”, își amintea Vasile Anghel perioada anilor 80.

Acesta a mai relatat, de ce nu se înțelegeau Dinu și Mircea Lucescu, precum și Dinu și Dudu Georgescu.

Anghel a recunoscut că între Lucescu și Dinu a existat o rivalitate veche.

“S-au respectat de ochii lumii, nu s-au suportat. Mereu au vrut să demonstreze că unul e mai bun decât altul. E adevărat că nu s-au atacat niciodată în fața lumii, practic în asta a constat ‘curvăsăreala’ amândurora. Vă spun ceva, Postelnicu și- a dat seama de acest lucru și i-a despărțit, iar pe Dinu l-a trimis la Târgoviște. Dar atenție! Nici atunci nu a fost înlăturat, așa cum spun băieții ăștia acum”, a spus Vasile Anghel. 

Anghel a povestit și despre neînțelegerile pe care “Procurorul” le avea cu un alt mare jucător al lui Dinamo, Dudu Georgescu! “Rivalitatea dintre Lucescu și Dinu este reală și a început din vremea în care erau jucători. Între ei nu am intervenit niciodată, însă m-am băgat între Cornel Dinu și Dudu Georgescu. Să mă ierte amândoi, dar de fapt, rivalitatea nu era între ei, era între neveste. În timpul unei escale la Paris, țin minte ca era prezent și Corneliu Mănescu (fostul Ministru de Externe) i-am întrebat de ce se ceartă ca chiorii! Le-am spus că nu o să mai fie mult si o să se retragă, iar eu le promit că, dacă se împacă, o să- i pun pe amândoi antrenori la Dinamo. Dinu să se ocupe de apărare, iar Dudu de atac. Egali! Gata! Am băut palma, pace, totul bine. A venit vacanța și au plecat la mare. Acolo s-au certat muierile, s-au păruit și gata pacea instaurată și intermediată de mine”, a mărturisit Anghel. 

Fostul atacant şi conducător al secţiei de fotbal din cadrul clubului din Ştefan cel Mare a cucerit două titluri de campion şi Cupa României ca jucător.

El a evoluat între 1956 şi 1962 la Dinamo, a adunat 92 jocuri în Divizia A şi a marcat 16 goluri, fiind de patru ori selecţionat în naţionala României.

Respect! Odihnească-se în pace! 

Surse foto: Ziare.com/ Gsp.ro/ Cancan.ro/Arhiva personală 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyrighted Image