Lunetistul, unic pentru goluri de neuitat!

Claudiu Niculescu cel poreclit ,,Lunetistul” sau ,,Clau gol” este născut la data de 23 iunie 1976. 

A îmbrăcat tricoul Universității Craiova timp de 3 ani, iar din 2001 s-a transferat la gruparea din Ștefan cel Mare.

A fost un excelent fotbalist, un atacant de clasă, maestru al execuțiilor din lovitură liberă, un jucător emblematic, inteligent și talentat, letal. Când avea mingea la picior expedia trasoare nimicitoare către poarta adversă, care se transformau în goluri pentru noi.

,,Clau gol” a câștigat trofeul de golgheter al României de două ori: în 2005 cu 21 de goluri și în 2007 cu 18 goluri.

Ultimul titlu al câinilor, cel din 2007, se datorează aportului adus de spartanul “Clau-gol”.

Claudiu Niculescu ocupă locul 11 în clasamentul all time al marcatorilor Ligii 1 cu 156 de goluri din către 93 pentru Dinamo. În top 10 sunt încă 5 mari golgheteri care au îmbrăcat tricoul alb roșu: Dudu Georgescu – 252 goluri, Ionel Dănciulescu – 214 goluri, Rodion Cămătaru – 198 goluri, Florea Dumitrache – 170 goluri și Titus Ozon cu 157 goluri. 

De-a lungul carierei a evoluat pentru FC Dinamo București 7 sezoane, dar a jucat și în străinătate, la MSV Duisburg, Genoa CFC și Omonia Nicosia.

Datorită spiritului deosebit de câine-șef al haitei, la Dinamo a fost una dintre opțiunile pentru postul de căpitan al echipei.

A făcut parte din celebru cuplu N&D (Claudiu Niculescu & Ionel Dănciulescu) fiind spaima adversarilor, ambii renumiți în special pentru golurile marcate împotriva turmei rivalilor.

 

A fost unul dintre puținii atacanți dinamoviști, “câine de rasă”, care a reușit atât în campionat cât și în Cupele europene să puncteze decisiv, devenind celebru pentru golurile reușite, zis și Clau-gol! 

Cu cele 18 goluri pe care le-a marcat în Europa a reușit să îl devanseze în această ierarhie pe legendarul Dudu Georgescu.

Îmi amintesc amicalul din 2006 dintre Dinamo și Real Madrid, când a expediat un șut imparabil de la 30-35 m, iar victimă i-a fost Yker Casillas. Acel gol a făcut înconjurul lumii, fiind un gol de generic.

LUNETISTUL” are cu Dinamo: 3 titluri, 3 Cupe ale României și o Supercupă! A câștigat la Dinamo, titlul de campion în 2002, 2004 și 2007, Cupa României în 2003, 2004 și 2005, iar Supercupa României în 2005.

18 goluri a marcat Claudiu Niculescu pentru Dinamo în cupele europene, fiind cel mai bun marcator al “câinilor” în competițiile internaționale, depășindu-l pe legendarul Dudu Georgescu în clasamentul golgeterilor dinamoviști în Europa.
De asemenea, Claudiu Niculescu are cele mai multe prezenţe în cupele europene pentru Dinamo, 43 de jocuri, cu două mai multe decât Ionel Dănciulescu.

11 este locul ocupat de Claudiu Niculescu în clasamentul marcatorilor în Liga 1, cu 156 de goluri, la doar un gol de poziţia a 10-a ocupată de Titus Ozon. Cele mai multe goluri le-a marcat împotriva Rapidului, 14 reușite.

156 de goluri are Claudiu Niculescu în 326 de meciuri în Liga 1. A jucat pentru trei echipe în prima ligă, U Craiova (93 jocuri/ 41 goluri), Dinamo (191 meciuri/ 97 goluri) şi U Cluj (42 meciuri/ 18 goluri). Claudiu Niculescu a mai evoluat în România pentru Jiul IELIF Craiova, Drobeta Tr. Severin și Electroputere Craiova, iar în străinătate a jucat la Genoa (Italia), Duisburg (Germania) și Omonia Nicosia (Cipru).

7 goluri a înscris Claudiu Niculescu în campionat în poarta Stelei, dintre care trei în tricoul alb-roşu. Pe lângă aceste reuşite, a mai punctat în “Unicul Derby” de două ori în Cupa României şi de două ori în Supercupa României.

8 selecţii are Claudiu Niculescu la echipa națională a României. Pentru prima reprezentativă a României a debutat în luna noiembrie a anului 2000 în meciul amical cu Iugoslavia și a mai evoluat în partidele cu Ucraina, Polonia (2002), Olanda, Andorra (2005), Belarus, Spania (2006) și Turcia (2007).

Cariera de antrenor

După încheierea carierei de fotbalist în 2012, Claudiu Niculescu s-a dedicat meseriei de antrenor.

A pregătit formații ca: U Cluj, Crișul Oradea, Damila Măciuca, CSM Râmnicu Vâlcea, CS Mioveni, FC Voluntari, F.C.Dinamo.

După atâtea realizări câte a avut ca fotbalist clubului, a urmat marea dezamăgire … Las acest video să spună tot despre “scurta și neplăcuta experiență” a lui Claudiu Niculescu, ca antrenor “20 de zile” la Dinamo:

Are însă realizări alături de FC Voluntari, câștigând două trofee de antrenor: Cupa României și Supercupa României în 2017.

Dar are inimă mare, nu este răzbunător pe înlocuitorul lui: Claudiu declara cu ceva timp în urmă că ,,Mircea Rednic este antrenorul care în 2007 m-a făcut să iubesc Dinamo din tot sufletul!”.

Despre CLAUDIU Niculescu, pe scurt, întrucât face parte din istoria clubului, ocupant de lux în categoria “câini și eroi, idoli pentru noi”:

  • Golgheter meciuri internaționale: 18!
  • Golgheter meciuri naționale: 2005 – 21 goluri; 2007 – 18 goluri! 

“LUNETISTUL” rămâne în inimile noastre, un câine adevărat devotat culorilor alb-roșu, un idol și erou!

Surse foto/video: fcdinamo.ro/ arhiva personală/ m.sport.ro/ getty images/ youtube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyrighted Image