La mulți ani, Ionel Ganea! Ganezu împlinește azi 51 de ani!

La mulți ani, Ionel Ganea! Ioan Viorel Ganea (n. 10 august 1973, Făgăraș, Brașov, România) fost fotbalist român, în prezent antrenor la ACS Poli Timișoara, a jucat în echipa națională de fotbal a României, alături de care a participat la EURO 2000. A fost golgheterul Diviziei A în sezonul 1998-1999, când a marcat 28 de goluri. După retragerea din activitate, a devenit director sportiv la Dinamo București, pentru ca apoi să preia funcția de antrenor secund al echipei, în mandatul antrenorului Cornel Țălnar. În 2010 a ocupat funcția de antrenor principal la echipa FC Dinamo II București. Pe data de 27 martie 2012 a fost numit ca antrenor principal al formației FC CSCA-Rapid Chișinău.
Ganea a debutat în Divizia A la FC Brașov, în 1994. În vara anului 1998 a ajuns la Gloria Bistrița, pentru care în turul campionatului 1998-1999 a marcat 17 goluri. În pauza de iarnă s-a transferat la Rapid București pentru care a marcat alte 11 goluri, totalul de 28 aducându-i titlul de golgheter al Diviziei A. În același sezon a câștigat titlul de campion al României cu echipa bucureșteană.
Evoluțiile sale i-au adus o ofertă din Germania, în vara anului 1999 semnând cu VfB Stuttgart, echipă la care a evoluat timp de cinci sezoane. 47 de goluri și 15 pase de gol a strâns Ganea pentru Stuttgart, în 136 de meciuri. Fostul atacant român a marcat 3 goluri și a dat 3 pase de gol în meciul VfB Stuttgart – FC Kaiserslautern 6-1. Partida s-a jucat în februarie 2001. Colegul din atac al lui Ganea, Adhemar, a beneficiat de cele 3 pase de gol ale românului. Un record fabulos deținut de Ionel Ganea, egalat abia după 18 ani de Werner!
La expirarea contractului, Ganea a plecat liber la Bursaspor, în Turcia, unde a petrecut doar șase luni. După rezilierea contractului de comun acord, a semnat o înțelegere cu gruparea engleză Wolverhampton Wanderers. Echipa a retrogradat la finalul sezonului 2003-2004 din Premier League, dar Ganea a mai rămas doi ani, jucând în liga a doua engleză.
În 2006 a revenit în România, semnând un contract pentru un sezon cu Dinamo București. În 18 apariții, a marcat 14 goluri, dar înțelegerea a fost ruptă la jumătatea timpului în ianuarie 2007 ajungând din nou la Rapid. Nici aici nu și-a dus contractul scadent în 2009 până la capăt, înainte de startul sezonului 2007-2008 ajungând la FC Timișoara, echipă la care avea să-și încheie cariera de jucător.
Ionel Ganea a debutat la prima reprezentativă a României la data de 3 martie 1999, într-un meci împotriva Estoniei, în care a și marcat ambele goluri ale victoriei României cu 2-0. A evoluat pentru România la EURO 2000, marcând golul victoriei împotriva naționalei Angliei, în ultimul meci din grupă, dintr-un penalti venit în minutele de final. A jucat în total 45 de meciuri la națională și a înscris 19 goluri.

Din materialul montat de Alex Macovei, NEÎMBLÂNZITUL GANEA, publicat pe youtube de Cronicile Sportului, Ganezul rămîne pentru noi, pe scurt: cu 19 goluri, în 45 de selecții pentru echipa națională, campion al României cu Rapid și cu Dinamo, golgheter în Diviziei A, deținător a două recorduri în Bundesliga și unul dintre puținii români care au rezistat în Anglia. De asemenea, unul dintre cei mai duri și controversați fotbaliști pe care i-a avut România. Moment de referință: 20 iunie 2000, România vs Anglia, campionatul european. Tricolorii au nevoie de victorie pentru a merge mai departe. Minutul 88, România obține penalty, la scorul de 2 la 2. În absența lui Hagi, cel desemnat să execute este Dorinel Munteanu. Dar, absolut suprinzător, de punctul cu var, se apropie un fotbalist imprevizibil și vulcanic, Ionel Ganea, care aduce României prima victorie la un EURO și o calificare în sferturi. 

„Am luat-o, am șters-o, am pus-o, și-am dat-o”. La Euro 2000, pe finalul partidei cu Anglia, Ionel Ganea confisca mingea și transforma un penalty obținut de Viorel Moldovan. Execuția precisă, cu sete, ne aducea prima victorie la un turneu final continental și, implicit, calificarea din grupe.

În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.
La mulți ani, Ionel GANEA! Mândri de tine ca jucător, recunoscut ca un atacant, FELICITĂRI și RESPECT!
Surse/Foto: https://www.youtube.com/@CronicileSportului; libertatea.ro; Gazeta Sporturilor, novatvfagaras, Sport.ro; fanatik.ro; wikipedia; arhiva personală G.Graur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyrighted Image