In Memoriam, ALEXANDRU ENE I! Alexandru Ene I s-a născut la Brăila, pe 19 Septembrie 1928. Alexandru Ene I a murit pe 22 Mai 2011, la vârsta de 82 de ani.
A început fotbalul la Olimpia Bucureşti. După Metalochimic şi Metalul Bucureşti a ajuns la Dinamo chiar în 1951, anul când a pornit şantierul Stadionului din B-dul Ştefan cel Mare, inaugurat un an mai târziu.
După venirea în 1950 la Dinamo, a marilor Nicolae Nicușor Dumitru și Băcuț I, au urmat ani de cristalizare, primele roade culegându-se în 1951: Dinamo a ocupat locul secund, având în componență jucători ca Alexandru Ene I, Suru, Szoko, Călinoiu, C. Marinescu.
La 14 octombrie 1951, a avut loc inaugurarea Stadionului „Dinamo”, pe gazonul căruia alb–roșii aveau să obțină victorii de neuitat pentru suporterii lor. Partida inaugurală disputată pe stadionul „Dinamo” a fost Dinamo – Locomotiva Timișoara, încheiată cu victoria dinamoviștilor, 1-0. În 1952 și în 1953, dinamoviștii au ocupat tot poziția a doua în clasament.
Nu i-a trebuit mult lui Alexandru Ene I să scrie istorie în fotbal. Pe 1 octombrie 1951, pe Stadionul Republicii, în fața a peste 30.000 de spectatori, a avut loc Derby-ul în care s-au marcat cele mai multe goluri într-o confruntare între “câini” și militari contând pentru prima divizie, Dinamo – CCA 6-2. Tot atunci a intrat în istorie și Alexandru Ene I.
La primul derbi cu CCA, pe Republicii, a dat 3 goluri (toate în repriza a doua) într-un meci de pomină, câştigat cu 6-2. Cu toate astea, în acel sezon CCA a luat titlul, primul titlu din istorie decis la golaveraj în faţa lui Dinamo (43-19 faţă de 52-29). Acel meci încă deţine recordul celor mai multe goluri marcate într-un derbi Steaua – Dinamo în campionat, iar Ene I este încă singurul dinamovist care a marcat 3 goluri într-un meci militarilor. În ’54 a primit titlul de golgheter (20 de goluri), iar campionatul l-a câştigat în ’55, cu Angelo Niculescu pe bancă.
Un trofeu de muzeu – Cupa primită de golgheterul ediției din 1954 și cucerită de dinamovistul Alexandru Ene, primul marcator din istoria stadionului Dinamo. Bijuteria din argint, păstrată într-o sufragerie de fiul singurului atacant de la Dinamo cu hattrick împotriva Stelei (CCA).
„Cu golgheterul Alexandru Ene I s-a scris istoria primului titlu național din istoria clubului din Șoseaua Ștefan cel Mare. În 1955, Alexandru Ene I a fost unul dintre artizanii primului titlu câștigat de Dinamo pe plan intern, cu marea echipă antrenată de Angelo Niculescu”, notează site-ul fcdinamo.ro.
Alexandru Ene I a marcat 98 de goluri pentru Dinamo, ocupând locul 5 într-un top all-time al celor mai buni marcatori din istoria clubului, după Dudu Georgescu, Ionel Dănciulescu, regretatul Florea Dumitrache și Dorin Mateuț.
În 1960 şi-a încheiat cariera, an în care locul îi era luat de un alt mare atacant, Gheorghe Ene I, venit de la Rapid (nicio legătură de rudenie).
În foto: Echipa Dinamo Bucureşti, câştigătoare a Cupei României în 1959. Alexandru Ene I ţine trofeul.
România – Bulgaria 3-1, jucat pe 28 iunie 1953 la București, pe Stadionul 23 August (45.000 de spectatori).
Iosif Petschovschi cu o dublă (min. 20 și 30 – al doilea din penalty) și Alexandru Ene I în minutul 82 au marcat golurile victoriei. Pentru bulgari a marcat Dobromir Tashkov în minutul 53.
Meciul s-a jucat în campania de calificare la Campionatul Mondial din Elveția 1954. Din grupa noastră a mai făcut parte Cehoslovacia. Am terminat grupa pe locul 2 cu 4 puncte, după cehoslovaci (7 puncte). Bulgarii au terminat pe ultimul loc cu un punct.
Pe 1 iunie 1957, România disputa un meci amical cu reprezentativa URSS-ului lui Lev Yashin la Moscova. Partida s-a jucat pe un Stadion Luzhniki arhiplin. Peste 100.000 de spectatori au asistat la acest meci. Noi am deschis scorul în minutul 51 prin fotbalistul echipei Dinamo București, Alexandru Ene. Gazdele au egalat în minutul 78 prin Eduard Streltsov.
De la stânga: Zavoda II, Călinoiu, Tătaru I, Ene I, Ozon, Anghel, Bone, Neacşu, Constantin, Toma, Apolzan.
La echipa naţională a marcat 5 goluri în 11 meciuri.
După ce s-a retras din fotbal, a fost vicepreşedintele clubului Dinamo, între 1971 şi 1973.
Amintiri din vremea când era o mândrie să urmărești fotbalul românesc în competițiile interne, dar și în cele internaționale! ALEXANDRU ENE I, singurul jucător cu hattrick contra Stelei!
Odihnească-se în pace, ALEXANDRU ENE I! Elogiu postmortem, respect pentru aportul adus fotbalului românesc, în special pentru Dinamo!
Surse/Foto: gsp.ro; prosport.ro; sport.ro; libertatea.ro/sport; retrotikitaka group/facebook; arhiva personală G.Graur