Comemorăm 17 ani de când ne-a părăsit Florea Dumitrache!

R.I.P- Florea Dumitrache! Au trecut 17 ani, de când ne-a părăsit Florea Dumitrache (d.26.04.2007)

“Mopsul”, așa cum îi era porecla, a fost un atacant de marca, care si-a năucit adversarii cu driblingurile sale derutante, fiind si un bun realizator al golurilor înscrise cu capul. Imensul talent cu care a fost dotat I-ar fi dat dreptul sa ajunga mult mai sus.
,,Mopsul” începe să joace fotbal la vârsta de 13 ani , la piticii Rapidului. Nu a stat prea mult aici, așa că a ajuns la TUG și faima i s-a dus în întreg Bucureștiul. Traian Ionescu, antrenorul lui Dinamo, a auzit și a decis să vadă despre ce este vorba. Nu ia trebuit prea mult timp și după 10 minute fusese convins că Dumitrache trebuie să ajungă în curtea echipei din Șoseaua Ștefan cel Mare.
In 1964, a fost descoperit de antrenorul Traian Ionesu, care l-a transferat la Dinamo, la care a realizat marile performante ale activitatii sale de jucator, precum 3 titluri si o cupa, ca si 2 titluri de golgheter al Diviziei A. Tot de 2 ori a fost declarat fotbalistul anului in 1968 si 1969.
Având,doar 16 ani, în 1964, Dumitrache a trebuit,să treacă întâi pe la juniorii lui Dinamo. Nu avea un fizic impunător, din contra, era fragil și părea că nu o să se impună.
Pe 2 mai 1966, cu mai puțin de trei săptămâni înainte să împlinească 18 ani, Florea Dumitrache, debuta în Divizia A, în partida Dinamo Bucuresti- Dinamo Pitesti 1-1. Angelo Niculescu și Traian Ionescu îi ofereau șansa primului meci în echipa mare, iar în vestiar erau nume unul și unul. Frații Nunweiller, Costică Frațilă, Ion Pârcălab sau Corneliu Popa, care se uitau la puștiul, ce îmbrăca pentru prima oară tricoul lui Dinamo.
In sezonul următor, 1966-67, Florea Dumitrache joacă doar în trei meciuri și marchează un singur gol. Momentul mult așteptat vine în stagiunea următoare, “Mopsul” marchează de șapte ori în 21 de meciuri.
La Dinamo se contura o nouă generație, Mircea Lucescu și Cornel Dinu erau și ei titulari. Mopsul” devine unul dintre cei mai importanți fotbaliști ai lui Dinamo.
La data de 27 mai 1971, „Mopsul” a fost chemat la Moscova pentru a juca în selecționata mondială, meciul de retragere a marelui portar sovietic, Lev Iașin. Din această echipă, mai făceau parte: Bobby Charlton, Dragan Dzajic, Gerd Muller sau Giacinto Facchetti.
În 1972, Florea Dumitrache era dorit de Juventus, dar mutarea a picat. Nicolae Ceaușescu se opune transferului, la fel ca și în cazul transferului lui Nicolae Dobrin la Real Madrid. Gianni Agnelli, patronul lui Juventus si al concernului Fiat, a făcut o ofertă de 1,5 milioane de dolari și 16 autocare dar tranzacția nu s-a perfectat.
Tot mai desele accidentări îl scot din circuitul echipei naționale, în 1971 și 1972, Florea Dumitrache jucă doar trei meciuri. Incepuse să piarda echipa în mod efectiv din cauza faptului că își pierdea timpul prin cârciumi, asa spuneau ,,gurile rele”” .
Plecă de la Dinamo, după 11 sezoane consecutiv petrecute în Soseaua Ștefan cel Mare via Jiul Petrosani.
DE REȚINUT!!!
 A fost vedeta naţionalei României la Mondialul din Mexic 1970. Stilul său de joc exploziv, cu schimbări de direcţie, driblinguri, şi detentă uluitoare au marcat generaţii de atacanţi români.
Cifrele unui atacant de clasă:
-357 de meciuri în Divizia A
-170 de goluri în Divizia A
-31 de meciuri la națională
-15 goluri la națională,
-3 titluri de campion cu Dinamo,
-2 titluri de golgeter al campionatului când evolua la Dinamo,
-2 titluri de fotbalist al anului cand evolua la Dinamo,
-1 Cupă a României câștigată cu Dinamo,- 20 aparitii/8 goluri in cupele europene.
La inceputul sezonului 1976-1977 Florea Dumitrache a poposit la Jiul Petroşani,unde se mai aflau: Cavai, Bădin, Ciupitu, Coco Deleanu, Ionel Augustin, Bucurescu. Jiul reușește în campionat, să ocupe un neverosimil loc 5 în finalul sezonului 1976-1977, cel mai bun loc din istorie, după performanţa unui loc 3 în ediţia 1948-1949! Şi in următoarele sezoane Jiul va face legea cu granzii campionatului. O contribuţie deosebită a avut-o Florea Dumitrache, cel care a inscris de 37 de ori. Considerat terminat la Dinamo, Dumitrache a renăscut la Jiul, fiind idolul tribunelor!
Intre 1976-1979 a evoluat la Jiul Petrosani, apoi intre 1979-1983 la Corvinul Hunedoara, dupa care a revenit la Petrosani, la Minerul Stiinta, unde si-a incheiat cariera. Au existat insa cauze extrasportive care au impiedicat acest lucru.  Intre 1976-1979 a evoluat la Jiul Petrosani, apoi intre 1979-1983 la Corvinul Hunedoara, dupa care a revenit la Petrosani, la Minerul Stiinta, unde si-a incheiat cariera. Au existat insa cauze extrasportive care au impiedicat acest lucru. Cifrele carierei sale:
După ce a pus ghetele în cui, Florea Dumitrache, a antrenat diverse grupe de copii și juniori ale lui Dinamo, ca mai apoi să fie consilier la clubul din Soseaua Ștefan cel Mare, o funcție, din păcate, mai multă decorativă. Spre sfârșitul vieții s-a luptat cu o boala grava pâna în 26 aprilie 2007, când a decedat la 59 de ani !
La 21 de ani, a câştigat primul său titlu de golgheter, cu 22 de goluri.
Nu-l mai putea opri nimeni. Goluri cu capul, din voleu, fundaşii nu mai puteau ţine pasul cu fentele şi cu demarajul său. Două titluri consecutive de cel mai bun jucător român. Între timp, debutase şi la echipa naţională. Angelo Niculescu a avut flerul de a-l cupla în atac cu marele Dobrin, făcând senzație în meciurile in care evoluau.
Cum a căpătat această poreclă a povestit chiar Florea Dumitrache, în puținele interviuri pe care le-a acordat. ”Mi se trage din copilărie. Pe strada noastră, pe Giurgiului, era o babă care avea un nuc în curte. Mie îmi făcea cu ochiul, motiv pentru care l-am atacat de câteva ori. Într-o zi m-a prins în pom, la furat. A strigat la mine să mă avertizeze: «Dă-te jos, mopsul dracului!». Probabil că văzuse nasul meu ca al unui căine mops”, spunea fostul atacant.
Cealaltă poreclă, ”Corsarul” a fost dată într-o zi de spectatorii de la un meci de fotbal. Fermecaţi de acţiunile puştiului, cei de pe margine i-au spus ”Corsarul”, apoi ”Corsarul roib”.
1970: Cupa Europeană a Orașelor Târguri (bunica a ceea ce este astăzi Europa League, mama acestei competiții fiind, după cum bine știm cu toții, Cupa UEFA),Stadion ”Dinamo”,20.000 de Dinamoviști
DINAMO BUCUREȘTI – PAOK Salonic 5 – 0
Triplă Dumitrache (8, 49, 73) și dublă D.Popescu (64, 83)
DINAMO: Constantinescu – Cheran, Stoenescu, Dinu, Deleanu – Sălceanu (73 Al.Moldovan), R.Nunweiller – Nuțu (46 D.Popescu), Both, Dumitrache, Lucescu.

O fotografie memorabilă! Pe 10 mai 1986, în Ștefan cel Mare se disputa Dinamo – Poli Timișoara. Un meci, în aparență, banal, pe care gazdele l-au câștigat greu, 2-1, după “dubla” fundașului Ioan Andone.

În lipsă de variante ofensive, Orac și Damaschin fiind indisponibili, Mircea Lucescu a mizat atunci în atac pe Mihăescu și pe Văidean. Cum aceștia nu l-au mulțumit pe deplin pe Il Luce, antrenorul roș-albilor l-a aruncat în luptă în ultimul sfert de oră pe un copil de numai 16 ani, pe care-i împlinise pe 17 martie!
La acel meci a debutat Florin Răducioiu, în vârstă de 16 ani, produs al Centrului dinamovist, descoperitorul lui și cel care l-a pregătit fiind Iosif Varga. Răducioiu are un joc de o frapantă asemănare cu a fostului vârf de atac dinamovist Florea Dumitrache. Să îi dorim multă seriozitate, că talent are destul!”, scria ziarul “Sportul” după prima apariție oficială a lui Florin în tricoul alb-roșu.
Despre Florea Dumitrache se spuneau vorbe mari: dribling devastator, demarcare rapidă, desprindere fulgerătoare, detentă uriaşă, lovitură de cap explozivă. Comentatorii sportivi se întreceau în laude la adresa ”Mopsului”, cum era poreclit.
A fost vedeta naţionalei României la Mondialul din Mexic 1970. Stilul său de joc exploziv, cu schimbări de direcţie, driblinguri, şi detentă uluitoare au marcat generaţii de atacanţi români, scrie adevarul.ro.
Ar fi putut fi unul dintre jucătorii de vârf ai Europei dacă nu și-a fi ratat viața la doar 26 de ani, cufundat în boemie şi alcool.
Ne respectăm elitele și ne amintim cu lacrimi în ochi cum s-a construit istoria clubului Dinamo, victorie cu victorie, glorie cu glorie în cupă și campionat, an peste an, cu multă muncă și perseverență din partea fotbaliștilor care au onorat clubul! DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE pe Florea Dumitrache, Mopsul, un atacant de clasă!
Surse/Foto: wikipedia.org; tikitaka.ro; playsport.ro; digisport.ro;  gsp.ro;  youtube.com; sport.ro; arhiva personală G.Graur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyrighted Image