Cătălin Hîldan – O viață pentru Dinamo!

Astăzi am comemorat 20 de ani de la meciul pierdut cu viața, al Unicului Căpitan, CĂTĂLIN HÎLDAN. Odihnească-se în pace!

Născut la Brănești, în 1976, Cătălin Hîldan este unul dintre jucătorii care au activat o perioadă îndelungată la Dinamo.

12 ani de zile la o singură echipă este o perioadă respectabilă pentru un jucător la final de carieră, iar dacă iei în calcul faptul că tragedia s-a întâmplat atunci când Căpitanul avea abia 24 de ani, atunci realizezi că expresia „O viață pentru Dinamo!” este un adevăr pur.

La vârsta de 10 ani a început să joace fotbal pentru Dinamo, fiind unul dintre cei mai promițători juniori.

A jucat la juniori până în 1994 când a debutat la prima echipă, având 18 ani, într-un derby pierdut cu 0-2, în fața echipei Steaua București.

În sezonul 1994-1995 a jucat pentru Oțelul „U” Târgoviște cu care a reușit să simtă gustul victoriei, reușind să promoveze din Liga a 3-a în Liga a 2-a.

În ultimul său sezon (1995-1996), a reușit să promoveze cu echipa târgovișteană în Liga I. Această ridicare fulgerătoare a fost remarcată de Cornel Dinu, om al fotbalului destul de experimentat să recunoască semnele unui jucător bun, astfel Cătălin Hîldan a revenit la Dinamo.
În următoarele 6 sezoane, Căpitanul a bifat 119 meciuri în Liga I, marcând 6 goluri.

În același timp, are 11 meciuri jucate în Europa, bifând apariții în Cupa Campionilor, Cupa UEFA și Cupa Intertoto.

Cătălin Hîldan s-a făcut remarcat arătându-și mentalitatea de luptător în momente grele, motivându-și coechipierii, astfel obținând banderola de căpitan într-o echipă formată din mulți jucători talentați.

De asemenea, Hîldan și-a continuat cariera fotbalistică prin evoluții reușite la echipa națională a României, bifând 8 meciuri și având un gol marcat. Debutul său a fost pe 3 martie 1999, într-un meci cu Estonia, debutând la victoria cu 2-0.

Inevitabil, viața de film a lui Hîldan a marcat oamenii fotbalului românesc, de la antrenori și jucători la suporteri, acesta impresionând prin atitudinea sa, acest lucru fiind evidențiat prin declarațiile următoare:

„Cătălin rămâne în sufletul tuturor dinamoviștilor. A fost un jucător memorabil. El nu înșela fotbalul. Orice meci îl juca la sacrificiu” – Ioan Andone

„Dacă ar fi fost pe teren cu Steaua, aș fi fost sigur că măcar unul dintre cei unsprezece dinamoviști dădea totul pentru victorie. Ăsta a fost Cătălin Hîldan, un luptător, d-aia îl iubim și nu-l vom uita niciodată. Țin legătura în permanență cu familia și în fiecare an, pe 5 octombrie, mă duc la mormântul lui Cătă” – Florentin Petre, coechipier cu Cătălin Hîldan

„Un băiat de suflet, un om de caracter, de pus la rană. Visul lui era să ardă până la ultima picătură de energie în fotbal. Eu l-am numit direct căpitan, după plecarea lui Ionuț Lupescu, nu l-a ales niciun vestiar. A luat-o ca pe o obligație pentru a duce echipa să câștige, nu a comentat în niciun fel. El nu avea în cap decât ideea de a câștiga, Cătălin nu știa altceva. Cuvântul eșec nu-l cunoștea” – Cornel Dinu, fost antrenor al lui Cătălin Hîldan

„Se împlinesc 20 de ani, a trecut așa repede timpul. Parcă ieri eram împreună pe teren, parcă ieri eram împreună la echipa națională, parcă ieri luptam împreună pentru culorile astea (…). Am multe amintiri plăcute cu Cătălin. Avea un caracter deosebit. Îmi aduc aminte că ne-am cunoscut când eu eram la Luceafărul și jucam meciuri amicale împotriva lui Dinamo, antrenate de Ionuț Chirilă. Aveam meciuri foarte grele împotriva lor. Din păcate ne-a părăsit prea devreme” – Cosmin Contra, coechipier cu Cătălin Hîldan.

„A fost o onoare și o mândrie pentru mine că am putut să fiu coleg, și mai ales, să-l cunosc ca om. Înainte de a fi un jucător extraordinar, fantastic, a fost un om de o calitate sufletească extraordinară. Sunt prea puține cuvinte pentru a-l descrie pe Cătălin Hîldan, omul și jucătorul” – Ionel Dănciulescu.

”Înainte să cadă Cătălin, a pasat în profunzime pentru mine, am alergat și când m-am întors, mi-a spus ”Te pasează fratele tău”. Și ce s-a întâmplat acolo, cu salvarea care nu putea să treacă peste o bordură foarte mică… După cazul cu Cătălin au început să fie două salvări, aparate de resuscitat și multe chestii” – Daniel Florea, coechipier al lui Cătălin Hîldan

Deseori, Peluza Cătălin Hîldan scandează, precum și în ecou, suporterii din tribune: “Cătălin Hîldan, înseamnă Dinamo!”

O tragedie a erorilor, a incompetenței crase a dus la pierderea simbolului nostru. A fost nevoie de moartea unui jucător ca să se ia măsuri logice cu rolul de a evita repetarea acestei tragedii…

Din păcate nu a funcționat și Ekeng stă pe bancă, în ceruri, lângă Cătălin Hîldan.

„Vreau să mulțumesc clubului și suporterilor dinamoviști, care fac ca amintirea lui Cătălin să fie vie. A fost și va rămâne un model pentru Dinamo” – Cristi Hîldan.


Cătălin Hîldan a devenit simbolul lui Dinamo, numele Peluzei Nord fiind modificat în „Peluza Cătălin Hîldan”, scandările „pentru Căpitan” răsună la fiecare meci, la fiecare ocazie. De asemenea, acesta i-au fost oferite drept omagiu coregrafii impresionante:

Ați urmărit celebra coregrafie 3D, cu Florea Dumitrache și Cătălin Hîldan sub formă de îngeri, supraveghind Dinamo chiar și după moarte, cu mesajul: „Voi generații ce veniți din urmă, să știți că numele e scris de el!”.

Această coregrafie a devenit cunoscută la nivel internațional, fiind votată cea mai spectaculoasă din sezonul 2013-2014, în urma unei competiții realizate de ultras-world.com. Adversarii noștri au fost echipe importante precum: Panathinaikos, Olympiakos, Legia Varșovia, Steaua Roșie Belgrad sau Raja Casablanca.

Atunci când era în viață Cătălin Hîldan a făcut tot ce putea, a muncit, a luptat pentru Dinamo, iar acest lucru l-au făcut cunoscut și respectat în România.

Acum, după moartea sa, a rămas datoria fanilor dinamoviști să nu uite cine a fost Cătălin Hîldan și ce a însemnat pentru Dinamo. Este de datoria noastră să îi menținem vie amintirea! Cătălin Hîldan înseamnă Dinamo! Nu îl vom uita niciodată!

Sursa: Romanian.soccer.ro/ World football/ FC Dinamo Official page. Facebook.com

Foto: Octavian Cocolos Photohraphy/ instagram.com/ dinamobucurestiofficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyrighted Image