Azi, 50 de ani de la golul de pe Wembley

“15 ianuarie 1969, Stadionul Wembley. Este minutul 74 şi Anglia o conduce pe România cu 1-0, într-un meci amical. Flavius Domide îi pasează lui Dumitrache, acesta şutează, dar mingea loveşte mâna unui apărător englez. Arbitrul James Callaghan fluieră şi acordă penalty. “Mopsul” aşează balonul, îl priveşte pe Gordon Banks şi marchează.
1-1, pe Wembley, iar tricolorii treceau cu brio testul în faţa campioanei mondiale en-titre.”

La trei luni distanţă de la acest meci, naţionala României se deplasa la Atena, pentru partida cu Grecia. Florea Dumitrache marchează de două ori şi cele două echipe termină la egalitate, 2-2, tricolorii făcând un pas important spre calificarea la Mondialul din Mexic.

La finalul lui 1969, “Mopsul” este din nou desemnat cel mai bun fotbalist al ţării, pe locul doi fiind Nicolae Dobrin. Cei doi erau piesele esenţiale ale naţionalei României care tocmai se calificase, după 32 de ani, la un turneu final de Campionat Mondial. Florea Dumitrache s-a regăsit pe teren şi în cele trei meciuri de la Guadalajara, Angelo Niculescu decisese acest lucru.

Dumitrache a continuat forma bună şi în Mexic, unde a marcat două goluri, unul împotriva Cehoslovaciei şi unul împotriva Braziliei. Pe lângă aceste reuşite, “Mopsul” reuşise să-i vrăjească pe toţi prin driblingurile sale năucitoare, Bobby Moore şi Terry Cooper simţind cel mai bine glezna fină a fotbalistului român.

Dinamo, cu Florea Dumitrache în atac (1965-1976), a câştigat trei titluri de campioană a României în 1971, 1973 si 1975.

Florea Dumitrache a fost golgheter al campionatului național de două ori: 1969 si 1971. De asemenea, a avut titlul de “Fotbalistul nr.1 al României” de două ori: 1968 şi 1969.

Odihnească-se în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyrighted Image