La mulți ani, ION PÂRCĂLAB! Săgeata Carpaților împlinește azi 83 de ani!

Scris cu litere mari în istoria clubului nostru, fostul mare fotbalist dinamovist ION PÎRCĂLAB împlinește azi 83 de ani.
În 17 februarie 1993 adunarea generală a Academiei Române a decis ca utilizarea diactricei “î” în interiorul cuvintelor să devină “â”, schimbând efectiv numele fotbalistului.
Născut pe 5 noiembrie 1941, ION PÂRCĂLAB a fost un fotbalist de clasă, un campion al centrărilor de gol, fiind alintat “Săgeata Carpaților” de către specialiștii Europei.
ION PÂRCĂLAB a câștigat 6 trofee în tricoul alb-roșu, patru titluri consecutive de campion al României (1962, 1963, 1964, 1965) și de două ori Cupa României (1964, 1968).

Unsprezecele de bază, care a scris ,cea mai strălucită pagină pentru istoria fotbalului dinamovist, cucerind ,de 4 ori consecutiv campionatului național.

Aveți mai multe foto postate cu legendele.
Totuși ,îi reamintesc pe toți jucătorii care au activat la DINAMO în acea perioadă,= Datcu, Uțu, Popa, Ivan, Varga, Pârcălab, Frățilă, Ene II, Țârcovnicu, Nunweiller III, Ștefan, Nunweiller IV, Constantinescu, Unguroiu, Ghergheli, Vasile Anghel, David, Eftimie,Petru Emil, Haidu, Nunweiller VI, Octavian Popescu, Lucescu, Panait, Dumitrescu, Stoenescu, Alexandru Vasile, Niculescu, Selimeși II, Halagian, V. Ionescu și Grozea. Antrenori în acele 4 ediții de campionat, 1961/1962, 1962/1963, 1963/1964 și 1964/1965, au fost Dumitru Nicolaie Nicușor, Traian Ionescu, Angelo Niculescu, Ion Nedelescu și Anghel Florin.
A marcat 53 de goluri în 194 de meciuri pentru Dinamo în prima divizie a fotbalului românesc.
După nouă sezoane în Ștefan cel Mare (1961-1970), ION PÎRCĂLAB și-a încheiat cariera în prima divizie din Hexagon, la Olympique Nîmes, unde a fost vicecampion al Franței.
Internațional al României, ION PÎRCĂLAB a adunat 38 de selecții și 5 goluri la echipa națională, fiind desemnat în 1965 cel mai bun fotbalist român al anului în ancheta Federației Române de Fotbal.
La mulți ani, ION PÎRCĂLAB! Cunoscut ca SĂGEATA CARPAȚILOR, astăzi e despre el, unul dintre cei mai rapizi fotbaliști în Europa anilor ’70.
Avea 20 de ani când l-a luat Dinamo de la UTA. În 1961.
Alerga suta de metri, cu mingea la picior, în mai puțin de 12 secunde.
Era în stare, pe banda dreaptă, să-și ocolească adversarii pe pista de atletism, să-i lase mult în urmă și să centreze perfect pentru Piți Varga, Tiți Frățilă sau Florea Dumitrache.
9 ani a jucat în tricoul ăla frumos, cu “D” la inimă, a câștigat 6 trofee, patru titluri consecutive (1962, 1963, 1964, 1965) și de două ori Cupa României (1964, 1968).
A marcat, pentru Dinamo, 53 de goluri în 194 de meciuri de primă divizie, iar în 1965 a fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în ancheta Federației Române de Fotbal și a singurului cotidian de sport din acele vremuri, “Sportul Popular”.

Despre Pârcălab se spune că putea alerga 100 de metri în mai puțin de 12 secunde cu mingea la picior, lăsând în urmă fundașii adversari ca pe niște jaloane.

Adesea, își depășea oponenții folosind pista de atletism pentru a-i ocoli, iar odată ajuns în apropierea careului mare, se strecura abil spre centru și șuta cu precizie la poartă, de multe ori cu piciorul stâng. Centrările sale din viteză, trimise cu o precizie extraordinară, erau adevărate daruri pentru vârfurile Piți Varga, Frățilă și Dumitrache.
Legendarul antrenor argentinean Helenio Herrera l-a numit “Săgeata Carpaților”.
Povestea, în Ștefan cel Mare, s-a oprit în vara anului 1970.
Republica Socialistă România era condusă, pe-atunci, de Nicolae Ceaușescu.
Era greu, aproape imposibil, să pleci într-un campionat puternic al Europei.
Ceaușescu era într-o vizită oficială în Franța la invitația președintelui Georges Pompidou,. La Nîmes, unde comuniștii câștigau constant alegerile.
Într-un tur al orașului, primarul din Nîmes vorbea de fotbal și se plângea de rezultatele echipei locale, Olympique, aproape de retrogradare.
Surprinzător pentru delegația noastră, Ceaușescu i-a promis primarului că va trimite doi fotbaliști români să ajute echipa din Nîmes să se salveze.
Oficialii francezi au fost chemați la București, la finala Cupei României, Dinamo vs Steaua, să aleagă.
Steaua avea să câștige trofeul, scor 2-1, pe 26 iulie 1970, pe fostul stadion “23 August “, Arena Națională de astăzi.
Florea al lor, Voinea, a înscris două goluri pentru rivali, în minutele 7 și 56, Florea al nostru, Dumitrache, marca în minutul 79.
“Îi vrem pe numărul 9 de la albaștri și pe numărul 7 de la albi!”, au cerut francezii. De la Steaua pe Florea Voinea și, de la Dinamo, pe el.
Dinamo avea echipă bună, în celebrul sistem 4-2-4.
Cavai – Cheran, Lică Nunweiller (Stoenescu), Dinu, Deleanu – Sălceanu, Radu Nunweiller – Lucescu, Dumitrache, Haidu (Both) și el.
Povestea merge mai departe la Olympique Nîmes.
În primul an, văzută la retrogradare, Nîmes a terminat pe 4.
În al doilea an, pe locul 2.
Vicecampioni în Franța, cei doi români marcau, fiecare, câte 11 goluri într-un campionat dominat de Saint-Étienne, Marseille și Nantes.
În 1973, la Nîmes, s-a retras. Avea 32 de ani.
Scris cu litere mari în istoria clubului nostru, a fost sâmbătă seara pe “Arcul de Triumf “, la frumoasa victorie cu UTA.
Discret, departe de ochii presei, cu aceeași clasă de campion al fotbalului.
Să ne trăiești, ION PÂRCĂLAB! La mulți ani sănătoși și fericiți, domnule Ion Pârcălab! Respectul nostru pentru cariera dumneavoastră, faceți parte dintre legendele “vii”, foști jucători sau antrenori!
Pe același site și de același editor, te invităm să lecturezi și articolul
https://dinamovistii.ro/ion-parcalab-sageata-carpatilor/
Surse/Foto:  mediafax.ro; gsp.ro; sport.ro; digisport.ro; romaniansoccer.ro/players; wikipedia; youtube.com; Orange Sport Romania.ro;  arhiva personală G. Graur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyrighted Image